Economia Statelor Unite pare a fi puternică, dar există discrepanțe majore între percepțiile alegătorilor, care sunt în mare parte nemulțumiți de situația financiară, și situația corporațiilor și a persoanelor foarte bogate, comentează cotidianul Financial Times, avertizând că deficitul bugetar reprezintă o problemă semnificativă.
În contextul în care americanii merg la vot, economia țării pare a fi neobișnuit de puternică. Cu o creștere economică medie de 3% în ultimele nouă trimestre, Statele Unite atrag masiv fonduri din străinătate, ceea ce a împins cota burselor americane pe piața mondială la peste 60%.
”Cu toate acestea, alegătorii rămân pesimiști în legătură cu perspectivele economice și financiare. De ce? Creșterea economică a SUA este un miraj pentru cei mai mulți americani, întrucât este generată de cheltuielile persoanelor bogate și distorsionată de profiturile tot mai mari ale marilor corporații. Situația pare bună, dar creșterea economică este dezechilibrată, fragilă și puternic dependentă de cheltuielile agențiilor guvernamentale (…)”, constată editorialistul Ruchir Sharma, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Avansul economic al Statelor Unite este un miraj”.
Chiar dacă lumea este entuziasmată de soliditatea consumului generat de cetățenii americani, mulți oameni au case prea scumpe și se bazează pe credite. Cetățenii care au venituri reprezentând 40% din total au o cotă de cheltuieli de doar 20%, în timp ce 20% dintre oamenii bogați generează 40% din cheltuieli.
La nivel corporativ, principalele zece companii ca anvergură constituie 36% din cotele de pe bursă.
”În contextul în care cei bogați continuă să acumuleze avuție, ceilalți oameni sunt bântuiți de anxietate. Cota firmelor mici afectate de incertitudinea economică și îngrijorate de viitor este neobișnuit de mare, iar gradul lor de încredere a scăzut la niveluri văzute rar în afara perioadelor de recesiune”, notează editorialistul.
În mod normal, avansul economic este finanțat de creșterea gradului de îndatorare în sectorul privat. De data aceasta, agențiile guvernamentale deschid drumul. Deficitul public s-a dublat în ultimul deceniu, atingând 6% din PIB, cu riscul continuării avansului în următorii ani.
”Datoria publică explodează, cu o creștere de 17.000 de miliarde de dolari în ultimii zece ani. Politicienii democrați și republicani nu au multe lucruri asupra cărora să fie de acord, dar sunt la fel de indiferenți în privința deficitului, care ar urma să crească indiferent cine va câștiga alegerile de marți. Întrucât deficitul crește artificial economia SUA, există deja semnale că aceste forțe împing în sus ratele dobânzilor. În multe situații, imperiile s-au destrămat când nu și-au mai putut suporta datoriile. Ținând cont de direcția Statelor Unite, viitorul președinte ar putea învăța această lecție în modul dur”, concluzionează editorialistul Ruchir Sharma.
Foto: Profimedia
Citește și: